Ca semn al recunoştinţei pentru memoria lui Iuliu Maniu, 11 elevi din Pericei au pus umărul la plantarea a 300 de puieţi de pin pe domeniul Casei Memoriale de la Bădăcin.
„Acolo unde unii fac gropi în istorie, copiii așază viață, poveste, pildă. O joacă serioasă care peste zeci de ani va fi un martor al implicării. 300 de vieți și-au început călătoria în timp, acolo unde „parcă și aerul e mai curat”, acolo unde Iuliu Maniu se simțea, cu adevărat, acasă. Spiritul lui Iuliu Maniu este viu, altfel nu s-ar putea explica dedicarea cu care acești copii au plantat comori în pământ românesc”, susţin reprezentanţii campaniei “Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”.
Demersul face parte dintr-un proiect internațional de promovare a grijii pentru mediul înconjurător, una dintre activitățile specifice proiectului fiind popularizarea mesajului lor în instituțiile sălăjene. Elevii au bătut la pas zeci de instituții și, în pelerinajul lor, au ajuns la Ocolul Silvic “Măgura” din Șimleu Silvaniei, care a donat cei 300 de puieți și a dorit ca acești puieți să fie plantați la Casa lui Iuliu Maniu. Propunerea reprezentanților Ocolului Silvic a venit, astfel, în întâmpinarea unei intenții mai vechi a parohului Cristian Borz, administratorul Casei Memoriale.
“Copiii au donat implicare și disponibilitate, Ocolul Silvic a donat puieți, iar parohia Greco-Catolică a pus la dispoziție spațiul de plantare și mână de lucru pentru realizarea gropilor și pentru pichetarea terenului. Fiecare și-a adus contribuția, în limita posibilităților, și toți au promovat ideea unui comportament ecologic. Această pildă servește ca sol al exemplului, al acțiunii, al dorinței de a contribui la schimbarea în bine”, a mai transmis echipa de campanie.
Elevii din Pericei au bifat poate cea mai importantă realizare a proiectului lor, iar noi toți, cu mâinile în straturi de pământ, avem de plantat câmpuri de respect pentru înaintașii noștri și și pentru cei care cultivă educație ecologică înclusiv sub aspect intelectual.